Wednesday, September 17, 2014

Paraty

Photo is taken from the web page as there was a construction when we were there, I wanted to represent nice picture of Igreja Santa Rita dos Pardos Libertos. 

Cumba seklindeki yarim adalarin ortasinda kendine yer bulmus, korfez, sakli kalmis plajlariyla, yalin manzarasiyla, ormanlara gomulmus kucuk kucuk adalarla kapli koylariyla Paraty tropik kokenlerine ve isil isil goruntusune yillardir sadik kalmis sevimli bir somurge kasabasi. Botla veya otobusle gidebileceginiz yarim saatlik mesafedeki Atlantik Yagmur ormanlari ile cevrelenmis bâkir plajlari sayesinde de Brezilya hukumetinin 1966'da Paraty' yi Tarihi Milli Sit Alani ilan edisini de hak etmis guzellikte bir yer. 

Finding a place itself in the middle of jutting peninsulas and secluded beaches, with a backdrop of steep, jungled mountains plunging into an island studded bay, Paraty is one of the Brasil's colonial town, most appealing and exquisitely preserved tropical roots. As well, it deserves to be National Historic Site (given by Brazilian government in 1966) thanks to its all well preserved and wild natural beauties.  





Sizi oraya ceken sey sadece plajlar, ormanlar ve yarimadalar degil tabiiki. Bir diger onemli sey Paraty'nin inisli cikisli yaya yollari sayesinde hic bir arabayi da kabul etmeyisi. Ulasim araci olarak sadece fayton kullanabilirsiniz ama cok kucuk bir yer oldugu icin yuruyerek sokaklarinda kaybolarak kesfetmenizi oneririm. Eger ille de bir ulasim aracina ihtiyac duyarsaniz, ki hic sanmiyorum Paraty yuruyerek kesfedilebilecek kadar kucuk bir yer, faytonlar imdadiniza yetirir ama bu yapacaginiz turist hatalrindan birisi olarak seyahat kayitlariniza gecer. Bunu yapmak istemezsiniz bence, o yuzden saskin turist olmayin ve ayaklarinizla sehrin ruhunu hissedin ama fazla da uzaklasmayin zira Parati de adres bulmak pek de kolay olmuyor. Hanimefendi boyutuna gore fazla kafa karistirici. Bazi sokaklar birden fazla isme sahip ve daire numaralari belli bir siraya gore gidemeyebiliyor. O yuzden dikkatli olun kendinizi Avrupa'da sanip yaylana yaylana yurumeyin etrafiniza iyi bakin ! 

Of course, Paraty's colonial center is remarkable not only for its centuries-old architecture or on the other hand beaches, jungle and peninsulas , but also for its lack of automobile traffic. The irregular big and fat stone streets don't allow any motor vehicle enter the center (even sometimes don't allow you walk either but we like attractions) and this makes here a delightful place to stroll about. If you really need transportation, which i really don't think because it's small enough to discover by foot and it's the most enjoyable way,  there are gigs. But this could be one of your "tourist mistakes". Don't do that and try to lost yourself in streets. Especially in Paraty this is not impossible because some streets have more than one name, and house numbers don't always follow a predictable pattern. So be careful and remember again, you are not in Europe ! 







Et voila ! Turikish are everywhere (but it's nice to see little cafe like that than a kebab resto)

Cos tee-shirt / Zara trousers / Repetto flats / Local market canvas bag 

Nasil gidersiniz? : Acikcasi nerede oldugunuza bagli mesela biz Ubatuba'dan gunubirlik gittik ama Rio'dan 4 saat ( Costa Verde tobus sirketi ile) , Sao Paulo'dan da yaklasik 6 saat suren bir otobus (Reunidas otobus sirketi ile ) yolculuguyla buraya ulasmaniz mumkun. Eger bizim gibi Ubatuba'dan gitmeyi planlarsaniz eger 80lerden kalma nerdeyse ortadan ikiye ayrilcak tipde otobuslere hazirlikli olun derim neyse ki manzara essizdide agzina emzik verilmis bebek kivaminda bitirdik  bir saati. Fakat uzun yola gidecek, sehirler arasi ulasim saglayan otobusler eminim cok daha iyidir.
How to go? : Actually it depends on where you are. For example we get there from Ubatuba for a day because of the short distance. But if you are in Rio by Costa Verde bus company in 4 hours, if you are in Sao Paulo by Reunidas in 6 hours you gonna reach there. But i should add, if you decided to go from Ubatuba as we did, buses can't meet your expectation, with their appearance and comfort it reminds 90s. It was a nice throwback :) But hopefully thanks to the amazing view, we were hypnotized like a baby have dummy and didn't care at all the conditions. 



4 comments:

  1. Cumlelerini sevdigim kadin.. Nasil akici okuyorum.. yutuyorum yazilarini ! Pariti icin paylastigin ilk gorsel enfes ! Gozlerimle de gormeyi diledim icimden.. Cekenin bakis acisini eklemesine bile gerek olmayacak kadar yalin ve sakin bir goruntu ! Cok sevdim... Senin pozlarini ve muzik bakislarini yakalamayi da ayri bir seviyorum.. Yuzundeki mimiklerden bile bunu anlayabilmek mumkun :) Canimsin Ezgi ! Cok keyifle gezin dunyayi.. Ve umarim bir yaz bir yerlerde tatillerimiz birlesir de keyfimize keyif katariz.. operim fistikim ! x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Canimsin kanimsin yorumlariyla bana hep mutluluk katansin cok seviyorum seni bide cok operim <3

      Delete
  2. Ahhh burasi da harika, her evin onunde foto cektirmek ister insan : ) Gozluklerin cok yakisiyor bu arada, yazismalarimizi hatirladim da gulumsedim : ) Ve coco juice cok ozledim, Rio da her gun bir iki icerdim, spor sonrasi nefis giderdi : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. bende her evin onunde bir fotom olsun isterdim lilamm ama imkansiz gibi bir sey neredeyse cunku butun sokaklar ayniydi. Umarim en kisa zamanda donersin tekrardan :)

      Delete